Web Analytics Made Easy - Statcounter

تین نیوز

بیش از 15 سال از شروع احداث اولین خط‌آهن سریع‌السیر کشور که متصل کننده تهران به قم و اصفهان است، می گذرد، این پروژه مهم که می‌تواند در حوزه جابه‌جایی مسافر بین شهرهای تهران، قم و اصفهان نقشی ارزنده ایفا کند، در این سال ها فقط 5 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است، در حالی که در ابتدای کلنگ زنی پروژه، بنا بود پروژه طی پنج سال به بهره برداری برسد‌ اما نه تنها 15 سال از آغاز احداث آن گذشته است، بلکه هم اکنون اخباری بر توقف و یا ناقص کردن پروژه به گوش می‌رسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

* ظرفیت جابه‌جایی 16 میلیون مسافر در سال

به گزارش تین نیوز به نقل از فارس، ‌پروژه راه‌آهن سریع‌السیر تهران-قم-اصفهان شامل دو قطعه تهران-قم به طول 165 کیلومتر و قم-اصفهان به طول 245 کیلومتر است و به عنوان نخستین پروژه راه‌آهن پر سرعت در کشور شناخته می شود، این پروژه بنا بود مسافران را بین سه شهر تهران-قم-اصفهان با سرعت 300 کیلومتر بر ساعت و با استفاده از 22 ست قطار هشت واگنی جابه‌جا کند،‌ ظرفیت برآورد شده برای این پروژه جابه‌جایی 16 میلیون مسافر در سال بوده است.

‌باوجود همه مزیت‌های این پروژه، سرانجام بهره‌برداری از این خط ریلی و قطار سریع‌السیر که می‌توانست زمان سفر ریلی از تهران به اصفهان را به یک سوم کاهش دهد، در تابستان 1398 به طور کامل متوقف شد، پس از آن و در مرداد ماه 1399، ‌ ‌مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور (خیرالله خادمی)، از تمدید فاینانس ۴ میلیارد یوانی و گشایش اعتبار ۹.۶ میلیارد یوانی این پروژه خبر داد و اعلام کرد که وزیر راه و شهرسازی (وزیر وقت محمد اسلامی) دستور پیگیری احداث این پروژه را صادر کرده است تا فرآیند ساخت آن تسهیل شود.

* کمیسیون عمران مجلس: این طرح فاقد توجیهات لازم برای ادامه است

اما پس از این اظهارنظر نیز، پروژه از سر گرفته نشد تا آنجا که در خرداد‌ سال جاری، کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی خبر از آغاز بررسی برای توقف این پروژه صادر کرد.

در این‌باره اقبال شاکری، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، همان زمان گفت که در جلسه کمیسیون عمران مجلس در خصوص طرح قطار سریع السیر تهران-قم-اصفهان که مدت‌های طولانی در کش و قوس بوده و با افت و خیزهای زیادی مواجه شده است، بحث شد، نهایتاً کمیسیون عمران مجلس، این طرح را فاقد توجیهات لازم برای ادامه کار دانست و با ادامه اجرای این طرح مخالفت کرد. به وزارت راه و شهرسازی اعلام شد که باید این پروژه متوقف شود. به علت عدم مدیریت درست در این طرح و از دست رفتن فرصت و سرمایه کشور بنده پیشنهاد دادم که تحقیق و تفحص از این طرح در وزارت و راه شهرسازی کلید بخورد.

به گفته شاکری‌ باید جوانب مختلف این طرح بررسی شود تا علت اینکه منابع کشور در این طرح به سادگی مورد بی‌توجهی قرار گرفته است، مشخص شود، ترک فعل و قصوری که در این طرح صورت گرفته هزینه زیادی را به کشور تحمیل کرده است.

* وزیر سابق راه و شهرسازی: حذف این پروژه غفلت از کاروان توسعه است

آن زمان، این اقدام کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با واکنش محمد اسلامی، وزیر وقت راه و شهرسازی، مواجه شد تا آنجا که وی اعلام کرد: پروژه قطار سریع‌السیر تهران- قم- اصفهان، پروژه‌ای مهم با مفروضات دقیق است که ضرورت دارد تا تکمیل و اجرا شود، اینکه ما قطار با سرعت ۳۰۰ کیلومتر بر ساعت را وارد نکرده و فناوری جدید ایجاد نکنیم، غفلت از کاروان توسعه است.

همان زمان، عباس خطیبی، معاون وقت ساخت و توسعه راه‌آهن در شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور،‌ خبر از عدم حذف این پروژه داد و گفت: فعلاً ساخت این پروژه منتفی نشده است، سیاستی که وزارت راه و شهرسازی دنبال می‌کند سبک کردن بخشی‌هایی از این پروژه است تا هزینه‌های احداث آن کاهش یابد.

به گفته خطیبی، وزارت راه و شهرسازی پیشنهاد‌ خود برای تعدیل قیمت احداث پروژه قطار سریع السیر تهران- قم- اصفهان به سازمان برنامه و بودجه ارائه داده است به گونه‌ای که برآورد ۵۷ میلیارد یوان که قبلاً قراردادی با این رقم به امضا رسیده بود مورد بازبینی قرار گرفت و با احتساب هزینه‌های کارفرمایی به ۴۲.۵ میلیارد یوان کاهش داد.

* شورای اقتصاد خبر از حذف تهران از این مسیر داد

این کش و قوس ها ادامه داشت تا آنجا که 9 آبان سال جاری، سید مسعود میرکاظمی،‌ رئیس سازمان برنامه و بودجه، از مصوبه شورای اقتصاد در خصوص حذف تهران از مسیر ریلی پر سرعت تهران-قم اصفهان خبر داد و اعلام کرد که شورای اقتصاد، مصوب کرده است که پروژه راه‌آهن قم-اصفهان با استفاده از فاینانس 15 میلیارد یوآنی چینی‌ها توسط وزارت راه و شهرسازی تکمیل ‌شود.

بر اساس مصوبه شورا اقتصاد، ضرورت دارد تا انتهای سال 1403 فرآیند تامین این میزان از اعتبار توسط چینی‌ها و تکمیل پروژه انجام شود و نهایتا تا پایان سال 1408، بازپرداخت این تسهیلات که رقمی بالغ بر 21 میلیارد یوآن است صورت پذیرد.

* ‌ایجاد «شرکت پروژه» راه‌حل اساسی تکمیل قطار سریع‌السیر تهران-قم-اصفهان/ ناقص کردن پروژه صحیح نیست

در همین رابطه، محمدجواد شاهجویی، کارشناس اقتصادی در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس می‌گوید: حذف تهران از مسیر راه‌آهن سریع السیر تهران-قم-اصفهان اشتباه است زیرا اساساً فلسفه وجود این راه‌آهن، اتصال تهران به عنوان پایتخت، به دو شهر قم و اصفهان و بالعکس است، این راه‌آهن در صورت تکمیل می‌توانست جذب مسافر با مدل حومه‌ای انجام دهد و در مجموع در پازل اقتصاد ملی نقش مهمی ایفا کند.

وی اضافه کرد: ایجاد چنین مسیری بین تهران، قم و اصفهان می‌توانست تقاضا برای سفر بین این سه شهر را افزایش دهد، به طوری که حتی افراد بتوانند به صورت روزانه و رفت و برگشتی، برای مقاصد شغلی و تحصیلی به راحتی بین این شهرها جابه‌جا شوند. حذف تهران از این پروژه، آن را به یک پروژه کاملا نمایشی و تا حد زیادی بی فایده تبدیل خواهد کرد.

این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: مساله تامین مالی، مهمترین چالش پیش روی این پروژه است که در نهایت موجب ایجاد تغییری به بزرگی حذف تهران از آن شد، حل چنین مساله ای بسیار ساده تر از حذف صورت مساله بود که متاسفانه اتفاق نیافتاده است.

شاهجویی اضافه کرد: راه‌حل‌های نوین تامین مالی مردمی به راحتی می‌توانست مشکلات پیش روی این پروژه را برطرف کند، به طوری که اولا نیازی به اخذ فاینانس از چینی‌ها وجود نداشته باشد و ثانیا تهران از این پروژه بزرگ و ملی حذف نشود.

وی تصریح کرد: دولت به راحتی می تواند با ایجاد شرکت سهامی عام برای این پروژه و تامین اعتبار مردمی از این طریق برای پروژه، تکمیل و بهره برداری از آن را به صورت تمام و کمال صورت ببخشد. اما این اتفاق هنوز رخ نداده است و ساده ترین مسیر برای حل مشکل این پروژه، یعنی نصف کردن و ناقص کردن آن در دستور کار قرار گرفته است که به هیچ عنوان منطقی نیست.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: قم تین مسافران حمل و نقل وزیر راه و شهرسازی مجلس شورای اسلامی مجلس شورای وزارت راه و شهرسازی معاون راه و شهرسازی سازمان برنامه و بودجه راه آهن سریع السیر قم اصفهان سریع السیر تهران قم اصفهان قطار سریع السیر تهران وزارت راه و شهرسازی کمیسیون عمران مجلس حذف تهران قم و اصفهان راه آهن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۹۳۹۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شورای ملی تامین مالی به ریاست وزیر اقتصاد تشکیل شد

به گزارش خبرگزاری مهر، قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت‌ها که هفته گذشته به تأیید شورای نگهبان رسیده بود، برای اجرا به دولت ابلاغ شد.

این قانون مشتمل بر ۶ فصل تعاریف‌، توسعه نظام مالی و سنجش اعتبار و ضمانت‌، تسهیل تأمین مالی از طریق مؤسسات اعتباری، تسهیل تأمین مالی از طریق بازار سرمایه، تسهیل تأمین مالی خارجی و صدور بسته‌های سرمایه گذاری بدون نام و تأمین مالی از طریق مشارکت و مولد سازی دارایی است.

بر اساس این قانون به منظور توسعه و ترویج الگوهای تأمین مالی، هم‌افزایی نهاده‌ها و روش‌های تأمین مالی، تقویت نظارت یکپارچه در تأمین مالی، توسعه دامنه وثایق و تضامین و تقویت نظام سنجش اعتبار «شورای ملی تأمین مالی» به ریاست وزیر امور اقتصادی و دارایی تشکیل می‌شود.

وزیر صنعت، معدن و تجارت، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، رئیس هیأت عامل صندوق توسعه ملی و یک نفر از بین اعضای کمیسیون اقتصادی و یک نفر از بین اعضای کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات به انتخاب مجلس شورای اسلامی به عنوان ناظر دیگر اعضای این شورا هستند.

کد خبر 6096166 سمیه رسولی

دیگر خبرها

  • فاجعه بزرگ در حمل و نقل ریلی استان یزد/ قطار سریع‌السیر یزد حذف شد
  • قطار سریع‌السیر یزد حذف شد
  • حذف دوباره قطار سریع السیر یزد
  • قانون تامین مالی تولید و زیرساخت‌ها ابلاغ شد
  • شورای ملی تامین مالی به ریاست وزیر اقتصاد تشکیل شد
  • انتقال زائران حج تمتع از مدینه به مکه با قطار سریع‌السیر
  • قطار حمایت از «طرح نور» با حضور سردار رادان به اصفهان رسید | تصاویـر
  • وابستگی صندوق‌های بازنشستگی به بودجه دولت ناشی از چیست؟
  • پارکینگ آقاجانی‌بیگ هر چه سریع‌تر تکمیل شود
  • بررسی پروژه‌های ریلی از جمله خط‌آهن سریع‌السیر تهران-مشهد